Groningen / december 2016

Provinciehuis Groningen

Hoe werkt het?

Inspectie
Gedegen voorbereiding
Snelle uitvoer

Het bestuur van de provincie Groningen is sinds 1602 gevestigd in hetzelfde gebouwencomplex tussen het Martinikerkhof en de Singelstraat. Bij de renovatie in 2006 is de monumentale binnenplaats van het Provinciehuis, grenzend aan de Raad van State zaal, voorzien van een glazen overkapping. Hierbij is gekozen voor een maximaal transparante ingreep.

De binnenplaats is een multifunctionele en openbare ontmoetingsruimte voor diverse evenementen. Volgens MAD Architecten vormt deze eigentijdse overkapping van de centrale binnenplaats het sluitstuk van de renovatie, waarbij het verleden wordt gerespecteerd en de cultuurhistorische waarde geconserveerd.

Een grote uitdaging voor de constructie waren de verschillende randaansluitingen op de bestaande daken. De constructie bestaat uit hoofdspanten waaraan uitkragende stalen zwaarden zijn gemonteerd. Hiermee wordt de glasoverspanning verkleind van 2,7 naar 1,9 meter, terwijl de glasmaat wel 2,7 meter blijft. Hierdoor is de hoeveelheid staal op een efficiënte manier geminimaliseerd.

De glaspanelen zijn via de gelijmde puntverbinding met de achterconstructie verbonden. Een zonwerende coating zorgt in combinatie met de automatische lamellenvensters voor een goed en beheersbaar klimaat in de binnenruimte.

 

“Met interesse zijn alle werkzaamheden in ons atrium gevolgd. We zijn zeer tevreden over de uitgevoerde werkzaamheden en verwelkomen Octatube Services graag terug.”

dhr. Test
Omgeving

De uitdaging

Hoogwerker te groot voor de ingangen

De constructie was erg moeilijk bereikbaar doordat het gebouw voornamelijk smalle ingangen bevat. Ook was de constructie erg hoog, waardoor onderhoud zonder behulp van een hoogwerker onveilig zou zijn. Men ging er vanuit dat een hoogwerker niet naar binnen gereden kon worden.

De oplossing

Speciale hellingbaan

De medewerkers van Octatube Services hebben handmatig een hellingbaan en een karretje gebouwd. De hoogwerker werd zoveel mogelijk gedemonteerd en op het karretje gezet, en met behulp van de hellingbaan naar binnen gereden.

Lekkage voorkomen


In de meeste gevallen is beschadigde of verweerde kit de oorzaak van een lekkage. Kleine haarscheurtjes, veroorzaakt door vuil en organische aanslag, kunnen snel groeien en op plekken waar water langs stroomt kan het dan naar binnen sijpelen.

De beste remedie is het glas regelmatig handmatig bewassen, waarbij ook de kitnaden goed worden schoongepoetst. Organische aanslag krijgt zo geen kans om de kit aan te tasten.

Verder is het aan te raden jaarlijks een kitinspectie door een specialist te laten uitvoeren. Deze kan voortijdig ingrijpen op plekken waar het misgaat, voordat er water in de constructie komt.

Het meerjarenplan van Octatube services


Voor het beheer van uw project biedt Octatube Services maatwerk:

  • Jaarlijkse inspectie;
  • Opstellen onderhoudsplan;
  • Onderhoudscontracten.

Het meerjarenplan raden wij vaak aan, omdat regelmatig onderhoud de kans op extra onderhoud in de toekomst vermindert en de levensduur verlengt.

 

Neem contact met ons op

Gerelateerd nieuws