Glazen Zaal – Tilburg

‘Glazen Zaal’ heropbouw in LocHal Tilburg

Hergebruik van materiaal staat bij Octatube Services hoog op de agenda. De ‘Glazen zaal’, een ontwerp van Mick Eekhout en gerealiseerd door Octatube in 1990, is opnieuw opgebouwd in de LocHal in Tilburg. Deze voormalige muziekzaal van het Nederlands Philarmonisch Orkest stond eerder 30 jaar in de Beurs van Berlage in Amsterdam.

Het vakwerk en een deel van het dakglas is op vloerniveau gemonteerd en vervolgens met speciale takels tot net onder het dak gehesen. Zes kolommen dragen het spaceframe, hiervoor zijn speciale nieuwe voetstukken zijn geëngineerd. Het geheel wordt met windverbanden op 3 posities gestabiliseerd. De gevels hangen, als een gordijn, middels trekstangen aan de kolommen.

Services heeft de Glazen Zaal in oktober 2018 opgeleverd. De multifunctionele LocHal is sinds begin 2019 in gebruik. Binnen de LocHal wordt de Glazen Zaal gebruikt voor lezingen en evenementen.

Het aanpassen, onderhouden of herbestemmen van het oude Octatube portfolio naar nieuwe wensen van gebruikers is één van de missies Octatube Services.