Utrecht / augustus 2016

Paperdome

De Paperdome was het eerste kartonproject dat Octatube in samenwerking met architect Shigeru Ban heeft uigevoerd.
Choreografe Jeanette van Steen zette de architect Shigeru Ban aan tot het ontwerpen van een tijdelijk theater. De Japanner ontwierp een icosahedron koepel van 30 meter doorsnede opgebouwd uit kartonnen buizen.
De koepel is in het voorjaar 2003 in een tijdsbestek van zeven weken geproduceerd en gemonteerd in IJburg (Amsterdam), waarna gedurende zes weken dansvoorstellingen door de ‘Groep van Steen’ zijn gegeven.
De koepel is een jaar opgeslagen geweest en in de zomer 2004 in de wijk Leidsche Rijn in Utrecht weer opgebouwd en ingericht als tijdelijke multipurpose-ruimte voor deze Vinex locatie.

Pas in het voorjaar van 2012 is de koepel opnieuw gedemonteerd en voorbereidingen worden getroffen om de Paperdome een derde leven te geven in Amsterdam Noord. Nu – na 9 jaar – is sprake van een mogelijke tweede herbestemming. Het initiatief ‘Red de Paperdome’ heeft hieraan bijgedragen.
De Paperdome was het eerste kartonnen project dat Octatube in samenwerking met Shigeru Ban heeft uitgevoerd: een gebouw met een kartonnen hoofddraagstructuur, bestand tegen het Nederlandse weer. Het ontwerp van de constructie is gebaseerd op een geodetische koepel, uitgevonden door Buckminster Fuller. In deze structuur is op een zeer efficiënte manier een overspanning van 30 meter gemaakt.

Het meerjarenplan van Octatube services


Voor het beheer van uw project biedt Octatube Services maatwerk:

  • Jaarlijkse inspectie;
  • Opstellen onderhoudsplan;
  • Onderhoudscontracten.

Het meerjarenplan raden wij vaak aan, omdat regelmatig onderhoud de kans op extra onderhoud in de toekomst vermindert en de levensduur verlengt.

 

Neem contact met ons op

Gerelateerd nieuws