Capital C – Amsterdam

Het bijzondere glazen gridshell dak van Capital C in Amsterdam vereist specialistisch onderhoud door zijn uitdagende vorm, bereikbaarheid en toepassing van pv-geïntegreerd glas. Octatube Services gaat jaarlijks naar dit unieke project om in dit onderhoud te voorzien.

Hoogwaardig parametrisch design

De grote koepel – een ontwerp van ZJA – is 45x21x10 meter, heeft twee verdiepingen en is gerealiseerd door Octatube. Het is tegelijkertijd hoogwaardig en innovatief. De dak heeft een vrije vorm die is bepaald en technisch is ontworpen met een parametrisch computer model. Het ontwerp benadert de gefacetteerde uitstraling van een diamant als referentie naar de oorspronkelijke functie van het gebouw. Bij de glazen koepel is een BIPV systeem toegepast. Bij dit systeem worden de standaard PV-panelen in het gebouw geïntegreerd. BIPV heeft altijd een twee-in-één functie die de opwekking van zonne-energie combineert met dakbedekking, gevels of glas. Voor de Diamantbeurs is het BIPV systeem verwerkt in de glaspanelen van het dak zodat er ook schaduw ontstaat onder het dak. Elk glaspaneel heeft daarnaast ook een uniek nummer en unieke plek op de koepel.

Veiligheidsrails

Een vrije vorm met PV-geïntegreerd glas op een dak in het centrum van Amsterdam vraagt om specialistisch onderhoud. Door de speciaal ontworpen veiligheidsrails te combineren met rope-access technieken, kan het team van Octatube Services alle delen van de koepel bereiken voor onderhoud en inspectie. Zonder het gebruik van kranen en wegafsluitingen.