De Markthal – Rotterdam

Met een breedte van 42 meter en een hoogte van 35 meter zijn de spectaculaire glazen gevels van de iconische Markthal in Rotterdam, voor zover bekend, de grootste kabelnetgevels in Europa. Octatube Services bezoekt het gebouw elk jaar voor inspectie en onderhoud van de gevels van de Markthal.

Kabelnet gevel

De ultradunne, hangende en flexibele glazen gevels – ontworpen door MVRDV – hebben beide een totaal glasoppervlak van meer dan 1250 vierkante meter. Een glaspaneel is 1485 bij 1485 millimeter en bestaat uit haflgehard, helder float glas. De gelamineerde enkellaagse glaspanelen hebben een dikte van ongeveer 12 millimeter. Om de gevels zo transparant mogelijk te maken is er geen coating aangebracht op het glas.

In totaal zitten er 26 verticale en 22 horizontale kabels in de gevel. De kabels zijn voorgespannen tussen sterke stalen consoles die zijn ingebed in de betonnen structuur van het gebouw. Samen vormen ze een hangend net met een enkellaagse draagstructuur, vergelijkbaar met de werking van een tennisracket. Terwijl het net van een tennisracket buigt en terugveert wanneer een bal het net raakt, doen de gevels Markthal hetzelfde wanneer deze worden blootgesteld aan windbelastingen tot 70 centimeter.

Spanningen

De beweging van de gevels zorgt voor aanzienlijke spanningen op de kabels en alle verbindingen van de gevels. Dit maakt zorgvuldige controle extra noodzakelijk. Octatube Services inspecteert twee keer per jaar de kabels van de gevels door de spanningen te meten met hydraulische meetapparatuur. Ook inspecteren we de bolscharnieren, kabelknopen, kitnaden en kabels op beschadigingen of onvolkomenheden om zo controle te houden over deze complexe gevels.

(Om meer te lezen over de realisatie van de gevels van de Markthal, bezoek de website van Octatube).