Experimenta – Heilbronn

Octatube kreeg de opdracht om een vier verdiepingen hoog, glazen, spiraalvormige structuur te bouwen voor de uitbreiding van Experimenta Heilbronn, een wetenschapscentrum in Duitsland. De structuur, ontworpen door Sauerbruch Hutton, zweeft in het atrium van het gebouw en biedt unieke uitzichten op het omliggende stedelijke landschap. De montage van de structuur vormde een aanzienlijke uitdaging vanwege de complexiteit en de vereiste om de grote glazen panelen met een niet-standaard methode met een gelijmde verbinding te bevestigen.

Het unieke plafond van de structuur, gecreëerd door een doorschijnende stof van twee lagen folie tussen stalen liggers te spannen, zorgt in combinatie met overhead LED-verlichting voor prachtige lichteffecten. De constructie van de structuur was ook logistiek uitdagend, gezien de beperkte ruimte in het atrium en de aanwezigheid van meerdere bouwteams ter plaatse. Desondanks heeft Octatube het project succesvol afgerond. Het uitgebreide wetenschapscentrum herbergt nu ongeveer 275 interactieve tentoonstellingen.

In lijn met het streven naar voortdurend onderhoud, neemt Octatube Services de verantwoordelijkheid voor de jaarlijkse reiniging en visuele inspectie van de siliconen aan de interne glasgevels op zich. Voor toegang tot de glaspanelen worden gespecialiseerde touwtoegangstechnieken toegepast, wat zorgt voor een grondig en efficiënt proces dat het uiterlijk van de structuur behoudt.