Prinsenhof – Delft

Het Prinsenhof museum, boordevol geschiedenis, heeft een bijzondere overkapping die in 1997 is gerealiseerd door Octatube. De binnenplaats van het museum is overdekt met een glazen dak van 12 bij 25 meter. Het transparante kozijnloze atrium waarborgt een volledig zicht op de omliggende monumentale gebouwen. Het project is een vroeg voorbeeld van de trend om naast historische gebouwen moderne constructies te plaatsen.

De hoofddraagconstructie staat vrij van de omliggende gebouwen en is opgebouwd uit vijf meter hoge cilindrische stalen kolommen en 2,5 meter hoge lensvormige spanten. De gevel is opgebouwd uit stalen kolommen en driedimensionale RVS onderspannen liggers in lijn met het middeleeuwse metselwerk. De glazen geïsoleerde dakpanelen van 2 bij 2,5 meter zijn verlijmd op uitkragende zwaarden.

Octatube Services voorziet in het onderhoud. Onlangs realiseerde Services er een nieuwe droogloop, welke de verbinding vormt tussen expositiezaal en de kerk. De glazen droogloop, onderdeel van de museumroute, werd van ontwerp tot realisatie uitgevoerd met respect voor de historie.