Triodos Bank – Zeist

In Driebergen verrijst het toonbeeld van duurzaam bouwen. Triodos Bank, Octatube en EDGE Technologies zoeken samen naar een manier om de gevel circulair te maken. Eén van de mogelijkheden is daarbij de gevel te verkopen aan een consortium van Triodos Bank en Octatube. Hoe het ook gaat lopen, de Triodos Bank heeft alle partijen uitgedaagd om het meest duurzame gebouw neer te zetten en heel bewust na te denken over alle onderdelen binnen het project.

Het betreft een glasgevel, een unieke duurzame houten vloerconstructie (uit PEFC-goedgekeurd hout), groene daken, een WKO-installatie, hoge isolatiewaarde (RC-waarde is 6) en 3.300 m2 aan zonnepanelen op de overdekte parkeerplaatsen. De glasgevel is zelfdragend en bestaat uit 1.280 glaspanelen die via de staalconstructie gekoppeld zijn met de unieke duurzame houten constructie.

Al in het ontwerp is er rekening mee gehouden dat nagenoeg het hele gebouw op termijn gedemonteerd moet kunnen worden. Alle onderdelen en materialen worden geregistreerd in een Madaster-materialenpaspoort zodat ze altijd te identificeren zijn voor hergebruik. Als onderdeel van de voortdurende toewijding aan onderhoud heeft Octatube Services, 4 jaar na oplevering, een triple glaspaneel op de 3de verdieping vervangen.