Tilburg / 28 januari 2019

Grote Opening LocHal

Vorige week werd de Lochal in Tilburg officieel geopend. Het multifunctionele gebouw huisvest ‘de Glazen Zaal’. In 1990 werd deze kozijnloze glasconstructie opgeleverd in de Beurs van Berlage in Amsterdam, 28 jaar later is deze bijzondere zaal opnieuw opgeleverd. Nadat het Nederlands Philarmonisch Orkest de Beurs van Berlage verliet, heeft deze glasconstructie 3 jaar in opslag gelegen. De constructie is in Amsterdam in zijn geheel gedemonteerd en vervolgens weer opgebouwd in de LoHal in Tilburg.

Tot aan de oplevering, eind 2018, heeft Octatube Services zich gefocust op de laatste activiteiten waaronder het ophangen van de vezel versterkte kunststof zeilen, de plaatsing van de akoestische panelen, de akoestische balustrade en de montage van de glazen deuren.

De heropbouw van de glazen zaal bleek een uitdagende puzzel. Ontbrekende of afgeschreven onderdelen konden worden aangevuld in een flexibel proces. Naar wens van de nieuwe gebruiker werden er maatoplossingen bedacht binnen de bestaande constructie. De aangepaste zaal voorzien van een extra vluchtdeur en een nieuwe houten (voorheen betonnen) randbalk. Zo biedt de heropbouw van de Glazen Zaal in een nieuw onderkomen een voorbeeld van mogelijkheden rondom hergebruik en circulariteit in de bouw.

Gerelateerd nieuws